SP tegen de rest: mens tegen robot

Naar aanleiding van het vertrek van Agnes Kant als lijsttrekker bij de SP en ook naar aanleiding van het slotdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen moest ik denken aan “Star Trek, the next generation”. Wat opvalt als een lid van de SP aan het woord is, zoals Agnes Kant, of Marijnissen, maar toch ook wel de opvolger van Agnes Kant, Emile Roemer, is dat je het gevoel hebt met een mens te maken te hebben. Marijnissen die tranen plengt, Agnes Kant die helemaal van de kaart is in het slotdebat en tevergeefs aan het woord tracht te komen, terwijl de zelfgenoegzaam glimlachende robots tegenover haar dit proberen te verhinderen, Emile Roemer die zijn postuur in stelling brengt als hem gevraagd wordt of hij uit de schaduw van Marijnissen kan treden….

In “Star Trek, the next generation” treedt een heel sympathieke en ook wel geestige “androïde” op, genaamd “Data”. Hij is een onuitputtelijke bron voor het ontwikkelen van gedachten over wat humor eigenlijk is (hij is in feite heel grappig, maar als hij opzettelijk probeert leuk te zijn, mist hij het juiste “gevoel”) en wat “gevoel” is, enz. En, zoals te verwachten valt, als zijn “gevoel” wordt geactiveerd, loopt het helemaal uit de hand.

We hebben nu al 4 kabinetten een “androïde” als premier, is iedereen waarschijnlijk wel opgevallen. Zelfs de manier van lopen van deze androïde wijst daar al op. Tenminste bij dit type ouderwetse robot, in tegenstelling tot de modernere robot, zie Delftse robot loopt als een mens. Druk op de knop van de androïde JPB en er komt uit: “Ik ben nooit voor mijn verantwoordelijkheid weggelopen”, “Terug naar de VOC mentaliteit…toch?” of “Ik ga voor goud”. Maar Bos en Pechtold zijn natuurlijk ook androïden, en Rutte, tja, die schijnt in ieder geval nog redelijk piano te kunnen spelen. Dat is nog iets… Hij is toch ook wel een androïde, denk ik.
Het verschil met de androïde “Data” is dat “Data” een leuke androïde was. Dat kan ik helaas van de zo juist genoemde Nederlandse androïden in de politiek niet zeggen.

O ja, ik vergat nog te zeggen dat Wilders natuurlijk ook een androïde is. Druk daar op de knop en er komt “hoofddoekjes” of “linkse elite” uit. Die heeft trouwens ook zijn bleke gelaatskleur met “Data” gemeen (maar is eveneens veel minder leuk).

Epiloog. Een vriend schreef mij n.a.v. het bovenstaande:
Ja Piet, dat is een goede waarneming! Je moet er toch echt niet aan denken dat deze en soortgelijke androïde types straks een regering gaan vormen in ‘crisistijd’. Ik moet nog al eens denken aan twee regels van Lucebert ooit:

Voor je het weet, is ‘t weer zo ver,
dan draagt de één een zweep, de andere een jodenster.

Druk op Balkenende’s knop, en hij zal zeggen het zo ver natuurlijk nooit te laten komen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s