Cum laude voor Emile Roemer

Vandaag werd de lijsttrekker van de SP, Emile Roemer, in het televisie programma Buitenhof De toekomst van Europa & Emile Roemer uitgedaagd door de “kritische denker” (of moeten we zeggen: “kritische denkster”?) Barbara Baarsma. Barbara Baarsma is directeur van SEO en hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie aan de Faculteit en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Ik heb even op internet wat informatie opgezocht over Barbara Baarsma en zie overal vermeld dat zij “cum laude” doctoraal examen economie heeft gedaan aan de Universiteit van Amsterdam, zie bijv. SEO Barbara Baarsma. Die “self promotion” is op het ogenblik erg in de mode zonder dat veel mensen daar aanstoot aan lijken te nemen. Misschien moeten we dit wijten aan de zg. “gesel van de markt”, waar Barbara Baarsma als hoogleraar marktwerking natuurlijk alles van af weet.

Ik zag op de internet sites dat Barbara Baarsma een echte “netwerker” is. Onder haar nevenfuncties staan bijvoorbeeld vermeld: lid van de Raad van Commissarissen Loyalis NV, lid van de visitatiecommissie Nederlandse Publieke Omroep en lid van de Raad van Toezicht St. Elisabeth ziekenhuis, Tilburg. Dit laatste trof mij even. Misschien zou zij als lid van de Raad van Toezicht St. Elisabeth ziekenhuis, Tilburg, weer eens kunnen kijken naar wat er toch in hemelsnaam met de organen van Denise Schouten is gebeurd die uit dit ziekenhuis zijn verdwenen? Zie voor informatie over deze zaak: Het verdwenen hart van Denise Schouten.

Mevrouw Baarsma viel Emile Roemer o.a. aan op het programmapunt van de SP dat de minimum lonen omhoog moeten.
De redenering was: “Als arbeid door een verhoogd minimumloon te duur wordt zullen werkgevers minder mensen aannemen. Door een hoger minimumloon veroordeelt u mensen tot een uitkering.”
Emile Roemer antwoordde terecht:
1. Mensen die wel werk hebben, maar aan de onderkant van de loonschaal zitten, kunnen niet rondkomen (reden waarom het minimumloon omhoog moet).
2. De stelling “Als arbeid door een verhoogd minimumloon te duur wordt zullen werkgevers minder mensen aannemen” is onjuist, maar wordt wel steeds opgevoerd als bangmakerij.

Bovendien, zou ik hier aan toe willen voegen, is dit geen argument tegen het verhogen van het minimumloon. Als het bedrijfsleven zich schuldig maakt aan het vergroten van misstanden op de arbeidsmarkt, moet de overheid het als zijn plicht zien om daar tegen op te treden. En niet zeggen: “laten we het minimumloon maar laag laten, zodat bedrijven goedkope arbeidskrachten kunnen aannemen”. Dat is een beetje de omgekeerde wereld, zou ik zeggen.

Emile Roemer diende haar volgens mij uitstekend van repliek, met het gevolg dat mevrouw Baarsma steeds nadrukkelijker (en laag bij de grondser) ging interrumperen. Die Emile Roemer vertegenwoordigt voor mij een uitstervend ras: een fatsoenlijke politicus, die niet gaat schreeuwen, niet kwaad wordt (althans niet zichtbaar), en rustig antwoord blijft geven, al wordt hij met allerlei onzin geconfronteerd. Hij zou m.i. een uitstekende premier zijn, ook al omdat hij heel goed geïnformeerd leek, iets wat bij Cohen niet altijd even duidelijk is (al zal hij natuurlijk een oneindig veel beter premier zijn dan JP Balkenende). Maar Emile Roemer hoort waarschijnlijk tot de verkeerde partij voor deze functie.

3 thoughts on “Cum laude voor Emile Roemer Leave a comment

 1. Precies wat er gebeurde.
  Toch redelijk weldenkende twitteraars hebben kennelijk stront in de ogen als het om de SP gaat. Of ze zien het wel maar willen er mee smijten om een stoere, minder gestudeerd pratende, open Roemer, die een onwelgevallige opvatting heeft, te besmeuren.

 2. Erg onder de indruk van Emile Roemer! Zou er dan toch, heel misschien, weer ruimte komen voor correcte en integere politici?
  Duidelijk en, vooral, helder argumenterend, met bereidheid tot het accepteren van andere standpunten, handelend in een consequente lijn?
  Dit met een niets verbloemend, eenvoudig maar duidelijk taalgebruik?
  Emile Roemer gaf uitstekend partij aan de slecht argumenterende en onderbouwende, op het onbeschaafde af communicerende vertegenwoordigster van het fatale neo-liberalisme, liet zijn opponent in haar waarde.
  De maatschappelijke status van Barbara Baarsma (SSTT) dwingt respect af, haar optreden verre van dat. Dit blijkt overigens vaker.
  Ik heb haar nog niet vaak echt overtuigende en transparante argumenten voor haar vaak starre stellingen horen geven…….
  Zij is, in mijn ogen, de typische representante van de erg individualistische, misschien zelfs egoïstische, weinig sociaal-voelende (nee, niet socialitische…) stroming van het neo-liberalisme.

  Emile Roemer, met een geheel andere stijl een zeer waardig opvolger van Jan Marijnissen, de man die elementaire beschaving en waarachtigheid redelijk succesvol heeft teruggebracht in het parlement.

  Ik hoop dat de Media in breedste zin Emile Roemer zijn noodzakelijke ruimte geven en hem met meer respect behandelen dan Barbara Baarsma (SSTT).

 3. Piet, jij en Emile Roemer hebben mij in verwarring gebracht. Zou er dan toch een fatsoenlijke politicus zijn? Ik moet maar eens in discussie gaan met Mike, mijn hond, of ik dan toch op de SP moet stemmen i.p.v zijn partij: tussen het fatsoen van een politicus of het fatsoen voor dieren. Een moeilijke keuze. We hebben nog 4 weken en in die vier weken kan na de landencrisis zich de volgende weet-ik-veel-hoe-die-heet crisis hebben aangediend. Er kan nog van alles gebeuren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s